Op stap naar...

   
SECUNDAIR ONDERWIJS 2de GRAAD SO HOGER ONDERWIJS
 

Ouders

Studiekeuzebegeleiding
Uw zoon of dochter maken dit jaar een keuze voor een studierichting in het hoger onderwijs.

Als ouder kan U er van op aan dat school en clb de begeleiding van de studiekeuze van Uw ‘kind’ op een kwaliteitsvolle manier zullen aanpakken. Dat kan met het Op-Stap-keuzewerkboek maar ook met een andere methodiek. De school kiest de methode en de materialen die zij het beste vindt.

School en CLB spreken af hoe ze de studiekeuzebegeleiding zullen aanpakken en wie wat wanneer doet. Deze afspraken komen in een stappenplan terecht. Bent U over dit stappenplan goed geïnformeerd ?

In het keuzewerkboek ‘Op Stap naar het HO’ vindt Uw zoon/dochter heel wat informatie over het hoger onderwijs en over beroepen maar ook een heleboel werkvormen rond alle onderdelen van het keuzeproces: de studiekeuzetaken. Voor een aantal van deze opdrachten zal ook Uw medewerking nodig zijn. Een goede gelegenheid voor een gesprek met Uw kind over zijn/haar studiekeuze.

Daarnaast kunnen ouders met allerlei vragen over de studiekeuze terecht bij de leerkracht én bij de clb-medewerker.
Het centrum voor leerlingenbegeleiding staat tot Uw dienst voor Uw individuele studiekeuzevragen ook los van de school.

Voor juiste en volledige informatie over de verschillende studierichtingen binnen het Vlaamse Onderwijs kunt U bij de CLB-medewerker terecht en op Onderwijskiezer.  Raadpleeg ook de bronnen onderaan deze pagina.

 

De studiekeuzetaken
Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat een studie- of beroepskeuze bestaat uit zes studiekeuzetaken. Bij elk van deze taken worden werkvormen ter begeleiding aangeboden.

Informatie over het hoger onderwijs